Gotlandsfår

Hem Gårdsbutik Lammskinn Lammlåda Torpet Foton Kontakt

Våra vänner gotlandsfåren

Gotlandsfåret är ett svenskt lantrasfår nära besläktat med gutefåret och med ursprung från Gotland. Pälsen är en unik kombination av mjuk bärande bottenull och starka täckhår som gör skinnen både vackra och hållbara. Fåren är trevliga och tillgivna. De är duktiga mödrar som tar väl hand om sina lammungar. Lammen föds helt kolsvarta med lockig glänsande päls som efterhand ljusnar till olika nyanser. Den dagliga tillsynen gör snabbt lammen sällskapliga.

Mönstring

I början på augusti kommer vår gårdsmönstrare och bedömer lammets exteriör, pälsens färg, locken och pälshårets glans och silkighet. De finaste lammen visas sedan upp och blir bedömda på en riksmönstring. 2021 fick vår Passatorp Esper en 5:a i helhetspoäng vilket är det högsta man kan bli tilldelad. Har vi tur så kan just vårat bagglamm gå vidare till en av de årliga baggauktionerna och bli en bagge som för gotlandsrasen framåt. 2017 fanns Passatorp Klas med i auktionskatalogen , 2019 Passatorp Sture och Passatorp Algot ,2020 Passatorp Ino och 2021 Passatorp Esper och Passatorp Emrik.

Riksbedömning 2021 i Ödsmål
Semin

Man kan också seminera tackorna vilket innebär att vi får tillgång till de finaste avelsbaggarna samtidigt som smittorisken minskar eftersom risken är störst vid inköp av livdjur. Tackorna semineras i november och lammen föds i april lagom till årets första bete.